22 Temmuz 2012 Pazar

ANADOLU ÜSKÜDAR MI, ÜSKÜDAR ANADOLU MU?





* Bu yazı twitter'da bloğun takipçisi bir dostumuzla sohbet ederken şekillendi, konu Üsküdar kulüplerinden açıldı, ben de dostumuzdan bu bilgilerini derleyerek bloğa konmak üzere bir yazı hazırlamasını rica ettim; sağolsun kırmadı ve Üsküdar Anadolu - Anadolu Üsküdar kulüplerinin tarihçesini altligler.blogspot.com için yazdı. Bloğumun tarihinin ilk 'misafir' yazısı Süleyman Bitmez'den.. [https://twitter.com/ellisekizli]



Yukarıdaki amblemlere bakınca aynı futbol kulübünün amblemleri gibi görünse de, dikkatli bakınca fark görülüyor.
Soldaki amblem ÜSKÜDAR ANADOLU 1908 kulübününe
Sağdaki amblem ise ANADOLU ÜSKÜDAR 1908 kulübüne aittir.

İstanbul’un Üsküdar ilçesine ait bu 2 kulübü bu amblemdeki küçük nüansla ayıran olaylar zinciri ise şöyle gelişti.

Sağdaki amblemin hikâyesi: Yıl 1907 Anadolu yakasında Fenerbahçe kulübü kurulmuş, Üsküdarlı gençlerde bu kulüp çatısı altında spor yapmaktaydılar, 1908 yılına gelindiğinde yapışan kongrede İsim konusunda oluşan anlaşmazlık üzerine Üsküdarlı gençler Fenerbahçe’den ayrılarak, Üsküdar spor tarihinde önemli yeri olan spor adamı ve gazeteci Burhan FELEK öndeliğinde Üsküdar semtinde 1908 yılında ANADOLU isimli kulübü kurarlar.1908 yılı İstanbul için önemlidir, İstanbul’un 3 büyüklerinden sonra (1903 yılı Beşiktaş, 1905 yılı Galatasaray ve 1907 yılı Fenerbahçe) 1908 yılında başaltı tabir edebileceğimiz 3 kulüp kurulur. (1908 Yılı Beykoz, 1908 Yılı Vefa ve 1908 Yılı Anadolu)
Anadolu kulübü 2000 li yılların başına kadar Profesyonellik kurulana kadar çeşitli İstanbul liglerinde, profesyonellikten sonra da Süper lig hariç 2 ve 3.Ligde kısa aralıklarla yer almıştır

Soldaki amblemin hikayesi : Üsküdar semtindeki onlarca amatör takımdan biri olan, Üsküdar isimli Amatör takım ise İstanbul’un amatör liginde futbol yaşamını sürdürürken, Ali Fevzi BİR isimli futbol sevdalısı [Sonraki yıllarda Bir'in Susurluk çetesiyle bağlantıları ortaya çıkacak, Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal cinayetine adı karışacak ve futbolda şike iddialarıyla gündeme gelecekti. Susurluk sürecinde 4 yıl hapis cezasına çarptırılan Bir'in futbol aşkının bu ilişkilerine paravan olduğu iddia edilecekti. - S.Ö.] bir işadamı bu kulübün yönetimine gelerek Amatör kümedeki bu takımı önce 3.Lig sonra da 2.Lig'e çıkartmış, bu arada kulübün ismini de İstanbul’un bir başka semti olan Öz Sahrayı Cedid yapmıştır, bu takım 2.Lig'de iken hep orta sıralarda yer almakta , Anadolu da 2.Lig'de yer almaktadır ve hatta zaman zaman karşılaşmışlardır.

Amblemlerin ikiye çıkacağı yıl aynı grupta yer alan bu takımlardan Anadolu 3. Lig'e düşmüş, Öz Sahrayı Cedid ise 2.Lig'de sezonu orta sıralarda tamamlamıştır. Fakat Ali Fevzi Bir'in içindeki futbol aşkı bitmiş olmalı ki kulübü tekrar ait olduğu semte geri göndermeye karar vermiştir. (Bu kararın alınmasında Öz Sahrayı Cedid hiçbir zaman seyirci desteği bulamamıştır şimdiki Süper ligdeki İ.B.B. takımı örneği) o yıl Anadolu 3.Lig'e düştüğünden Anadolu tekrar 2.Lig'de kalmanın yolunu Öz Sahrayı Cedid kulübünün ismini değiştirmekte bulmuş ve takım yapılan kongrede adını ANADOLU ÜSKÜDAR 1908 yapıp Öz Sahrayı Cedid'in yerine 2.Lig'de devam etmişdir.
3.Lig'e düşen Anadolu ise Üsküdar’ın köklü amatör takımlarından olan SELİMİYE takımına verilmiş, Anadolu ismi SELİMİYE olmuş ve 3.Lig'de bir sezon oynamıştır, çünkü o sene Selimiye de İstanbul amatör kümesine düşmüştür.

Hikayenin sonunda;

1908 Yılında kurulan Anadolu şu an İstanbul amatör liginde ÜSKÜDAR ANADOLU 1908 olarak,
Temeli Üsküdar amatör takımı olan ve bir dönem Öz Sahrayı Cedid olarak devam eden takım ise şu an 3.Ligde ANADOLU ÜSKÜDAR 1908 olarak spor yaşamlarını sürdürmekteler.

ÜSKÜDAR ANADOLU 1908 veya ANADOLU ÜSKÜDAR 1908 ilk bakışta biri diğerinin çakması gibi görünen 2 isim gibi durmakta, karar sizin, Üsküdar’da durum ise gelenekçiler amatör kümedeki takımı desteklemekte, Profesyonel anlamda Türkiye liglerinde Üsküdar’ımızın adı duyulsun diyenlerde 3.Lig'deki takımı desteklemektedirler.

4 yorum:

  1. Anlattığına göre orjinal olan, yani Anadolu Selimiye ismini almış. Yani bu amatördeki de orjinal değil o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu (orj) Selimiye olunca,Amatör Selimiye Anadolu ismini almış olmalıki,Şimdi 2 kulüpte İst.Amatör kümede yaşamını sürdürüyor.Bu tür ikilemler başka takımlardada var,örneğin Kayseri düştüğünde Erciyesle isim değişmişti,şimdi süper ligdeki kayseri,(erciyesmi,kayserimi) bilen azdır.hatta erciyes,(mobellamı erciyesmi) o'da bilinmez:)))))

      Sil
    2. Süleyman öncelikle güzel bir yazı olmuş çok teşekkürler. Erciyes kayseri konusu işe benim bildiğim ve hatırladığım kadarıyla ilk Erciyes Süper lige çıktı adı Kayserispor olarak değiştirildi sonraki sezon Erciyes Kayseri olarak Süper ligte Kayseride Erciyes olarak 1.ligte oynadı. Sonraki sezonda Erciyes te lige çıktı ve 2 sezon oynayıp geri düştü. Yani şu andaki takım Asıl Erciyes spor. Ama mobella taraflarını pek hatırlıyamıyorum. Bİrde Göztepe Aliağa Petki olayı var. Göztepe Amatör e düştü 1 yıl orda oynadı çekamayınca 3.ligteki Aliağanın ismi değiştirilerek devam ettiler. Şimdi Aliağa galiba İzmir Amatör kümede oynuyor.

      Saygılar,
      Fenerli1978

      Sil
  2. Yazınız çok güzel ancak bazı hatta hayati eksiklikler var. Şuanda amatör ligde yer alan (1908 de kurulan asıl takım) takımın internet sitesini sırf üsküdar anadolu sevgisinden para almadan ve her yerden zor bela (kulüpten bilgi almak mümkün değil) bilgi toplayıp maçlara gidip yazılar yazarak gerçekleştiriyrum.

    Öncelikel Alif Fevzi Bir takımı devretmeyecekti ama belirttiğiniz gibi Susurluk olayı sonrası 0 dönemde çok ciddi bir para verilerek Üsküdar BLD BSK. Yılmaz Bayat tarafından satın alınmıştır. 1 sene adı Üsküdar Öz Sahrayıcedit olarak oynamış ertesi TFF ile görüşülerek adı Üsküdar Anadolu yapılacaktı. Ancak hem 2.ligde hemde 3.lige takım olduğu için TFF bu 2 kulüp eğer birleşirse en alt ligde yer alan takımın liginden başlar dediler. Aslında yapılması gereken Kayserispor ile erciyesspor arasında yapılan gibi isim değişikliği ile iki farklı kulüp olmasıydı.

    Bizim durumumuzda iki kulüp birleştirilip tek kulüp yapılmak istendi ve TFF izni vermeyince Üsküdar Öz Sahrayıceditspor'un adı Anadolu Üsküdar 1908 Spor oldu. E tabi asıl takım o olunca 3.ligdeki takım aynen Üsküdar Anadolu olarak kalmış selimiyespora verilmiş ancak isim kesinlikle değişmemiştir. Selimiye (kaldiki paraları gitmesin diye şampiyon oldukları zaman bile 3.lige çıkmamak için playoff maçlarında bilerek elenirler) 3.lig maliyetini karşılayamadı. Takım o sezon en üst amatör lig olan 1.amatör lige düştü. Ertesi yıl da selimiye maddi durumu öne sürmüş takımı lige almamış takım 2.amatöre düşmüştür. Durum bu. Anadolu Üsküdar 2008 veya 2009 gibi Sivasspora verilmiştir. Altyapısı artık ama durum farklı yönetim tamamen sivasspora ait istedikleri an takımın adını değiştirip şehrini bile değiştirirler o yüzden doğma büyüme ve 19 yıllık üsküdar anadolu taraftarı olarak benim için artık bir anlam ifade etmiyor. Asıl 105 yıllık takımımız Amatör ligde yer alıyor ve halen genç takımlarının maçlarına gitmekten bile grur duyoyorum. Yazınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Her türlü bilgiyi www.uskudaranadolu.org sitemizden de bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil